Бас санитарлық дәрігер мерекеде сақтануға шақырды

278
0
Бөлісу:

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі Наурыз мейрамын мерекелеу кезінде жаппай улануға жол бермеу үшін гигиеналық талаптарды сақтауға кеңес береді.

–Көктемнің келуімен қазақстандықтар дәстүрлі түрде үстелді алуан түрлі тағамдар ассортиментімен –жабуға тырысады: көптеген ұлттық тағамдардан бастап салаттар және кремі бар кондитерлік бұйымдарға дейін толтырады, алайда, егер гигиена талаптары сақталмаса, онда тамақтан улануға алып келуі мүмкін. Осыған байланысты, Наурыз мейрамын мерекелеу кезінде және осы мейраммен байланысты демалыс күндері улануға жол бермеу үшін гигиеналық талаптардың сақталуын тағы да еске сала отырып кеңес беремін – деді бас мемлекеттік санитарлық дәрігер Жандарбек Бекшин.

Атап айтқанда, тағамдарды дайындау кезінде мерекелік үстелге оларды сақтау мерзімдері мен тұтыну уақытын сақтау керек, шикі және дайын тағамдардың бірге сақталуына жол бермеу қажет, ал сапасына кішкене күдіктенген болсаңыз, ол тағамды тұтынудан алып тастау қажет,  әсіресе, кешегі үстелден кейін қалған тағамдарды. Сондай ақ, «Тауық етінен жасалған дайын тағамдар ең үлкен қауіп төндіреді, жұмыртқа қосылған тағамдар, майонез бен қаймақ қосылған салаттар, кремі бар кондитерлік өнімдер (торттар, тәтті нандар) – деп атап өтті Жандарбек Бекшин.

Әдетте мереке күндері қоғамдық тамақтандыру объектілері мен сауда орындары үлкен санды кулинарлық, сондай-ақ, кремді кондитерлік өнімдер дайындап пісіреді.

Осыған байланысты, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттардың болуына, оларды сақтау және  іске асыру шарттарына назар аудару қажет.

Сондай-ақ, Наурыз мейрамы күндерінде уланудың алдын алу мәселелеріне мейрамханалар, кафе және азық-түлік дүкендердің басшыларының көңіл бөлулеріне  назар аударамыз. Персонал жеке гигиена ережелерін сақтауы тиіс, медициналық тексеріп-қараудан өткен персоналдан жұмысқа жіберіледі.

–Мерекелік үстелге дайын тағамдарды алдын ала қойылмауын және олардың қажетті температуралық режиммен сақталуын қамтамасыз етуге кеңес береміз. Дайын тағамдардың сақталу уақытын бұзуға жол бермеңіз, – деді Жандарбек Бекшин.

Еркін ҚАЛДАН

Бөлісу:

Пікір жазу


*