Ғалымдар теңіз өнімдерінен микробтарды мұқият өңделмеген Aeromonas бактерияларының әртүрлі сорттарын тапты. Нәтижесінде балық өнімдерін жұмсақ өңдеу Aeromonas бактерияларының жойылуына кепілдік бермейтінін көрсетті. Зерттелген бактериялық нұсқалардың көпшілігі патогенді болуы мүмкін. Сау адамдар үшін ауру қаупі өте төмен болғанымен тәуекел топтары бар.
"Суши, сашими және салқын ысталған балық өнімдеріндегі бактериялар мұндай тағамдарды жиі жейтін адамдарға, әсіресе иммунитеті әлсіз адамдарға, балалар мен қарттарға қауіп төндіруі мүмкін", – деп атап өтті зерттеу авторлары.
Тағы бір алаңдататын жайт – Aeromonas бактериясының басқа бактериялармен генетикалық материал алмасу қабілеті. Кейбір штамдар антибиотиктерге төзімділікті бір түрден екіншісіне бере алады. Төзімді бактериялармен ластанған теңіз өнімдерін жеу бактерияларды таратуы мүмкін.
Бұл төзімді бактериялар бүкіл әлемде өсіп келе жатқан үлкен мәселе. Өйткені олар емдеуі қиын инфекцияларды тудырады және кейбір жағдайларда антибиотиктер оларға қарсы әсер етпейді.
Микробтар жануарлар мен адамдар арасында тамақ және қоршаған орта арқылы таралады. Ғалымдар тиімді профилактикаға ауыл шаруашылығындағы өндірістік нысандар мен жануарларды супербактериялардың бар-жоғын үнемі тексеру, вакцинациялау, жүргізу кіретінін айтады.