Қыста қандай азық-түліктерді жеуге болмайды?
Қыста қандай азық-түліктерді жеуге болмайды?
249
оқылды

Суықта тұмауратпау және күйзеліске түспеу үшін арнайы диета ұстану керек.

Аязда көңіл күйіңіз көтеріңкі әрі сергек болу үшін тамақтану үдерісіңізді қадағалау керек. Дәрумендер, минералдар, аминқышқылдары және пайдалы майлар иммунитетті бекітіп, суық тиюден қорғап, жабырқау болмауына көмектеседі. Ендеше, қыста дастарханыңыздан табылуы қажет азық-түлік тізімін ұсынамыз.

Балықтың майлы түрлері

Тунец, сардина, албырт, скумбрия және майшабақ құрамында омега-3 көп қанықпаған май қышқылы болады. Олар иммунитетке жағымды әсер етіп, жұқпалы ауруларға қарсы тұруға көмектеседі.

Асқабақ

Асқабақ – пайдасын жоғалтпай ұзақ сақталатын мезгілдік көкөніс. Ол А, С, Е, В, Р дәрумендеріне бай. Сонымен қатар, асқабақта темір және каротин мөлшері көп. Олар иммунитетке жұқпалы аурулармен күресуге көмектеседі.

Ашытылған қырыққабат

Ашытылған қырыққабат – құрамында пайдалы заты көп керемет өнім. Қырыққабатты ашыту кезінде оның пайдалы қасиеті азаймайды, керісінше көбейеді екен. Ашытылған қырыққабат ішек микрофлорасына да пайдалы.

Інжір және жаңғақтар

Інжір мен жаңғақтар көңіл күйді жақсартуға көмектеседі.

Цитрус тектестер

Апельсин, лимон, мандарин және басқа да цитрусты жемістерде С, А, D, В дәрумендері өте көп. Сонымен қатар, олардың құрамында калий, магний, антиоксиданттар бар. Олар микробтармен күресіп, иммунитетті бекітеді. 

Сүт

Сүтті «денсаулық сусыны» деп бекер айтпайды. Оның құрамында дәрумендер, микро және макроэлементтер, ақуыздар мен аминқышқылдары – барлығы 80 пайдалы зат бар. Олардың барлығы денсаулықты мықты ұстауға, иммунитетті бекітуге, тартымды сыртқы келбет және жақсы көңіл күй сыйлауға көмектеседі. Сүттің пайдасы көбірек болу үшін герметикалық картон қаптамадағы ультрапастерленген сүтті таңдаңыз. Мұндай сүтті қайнатудың қажеті жоқ. Аздап ысытып, оған какао мен қант қосып ішсеңіз, ол денеңізді жылытып қана қоймай, көңіл күйді көтеруге де көмектеседі.