Биылғы ораза жуанның жіңішкеріп, жіңішкенің үзілетін шағы – көктем мезгілімен қатар келіп тұр.
Ләззат Ибраимова,  нутрицолог: Оразаға дайындықпен келген дұрыс
840
оқылды

Денсаулығымызға кері әсерін тигізбес үшін асты қалай ішкен дұрыс? Оразада дұрыс тамақтанудың маңызы қандай? Осы сұрақтар төңірегінде біз нутрицолог Ләззат Ибраимовамен сұхбаттасқан едік.

– Оразаға ағзаны қалай дайын­дай­мыз? 

– Әдетте көпшілік адам уақыт тақалғанда, оразаға 1-2 апта қал­ғанда дайындаламыз деп бізге қа­был­дауға келіп, диагностикадан өте бастайды. Мүлдем дайындық жаса­мағаннан ол да дұрыс, бірақ біз ораза кезінде ғана емес, үнемі ден­саулығымызды күтіп, сала­матты өмір салтын ұстанып жүр­сек, дұрыс тамақтансақ, оразада бүкіл ағзамызды емдеп, көп аурудың алдын алар едік.

– Не себепті алғашқы күндері кей адамдардың басы айналып, әл­сір­ейді? Ондай жағдайда не істеу керек?

– Көбіне алғашқы апталарда адамның басы айналады. Ол – ағзада интоксикация жүріп жатыр деген сөз. Егер асқазанымыз дұ­рыс жұмыс істесін десек, ауыза­шар­дың алдында немесе сәресінің алдында да бір апта сорбент ішуі­міз керек. Сондай-ақ кей адам­дар­да ішқату болуы мүмкін, ондайда қорытыл­май қалған тамақтың қанымызға сіңіп кету қаупі бар. Бұл кезде де адам әлсірей бас­тай­ды. Оның алдын алу үшін тамақты көп шай­нап, клетчатканы, яғни көк шөптер мен көкөністерді көбі­рек қолдануға тырысу қажет. Маг­ний цитраты дәру­менін қабылдап, Донат магний суын жылы күйінде, газын шығар­ып ішкен де пайдалы. Салат жап­ыра­ғын зәйтүн майымен аралас­тыр­ып жесек, қанша зиян­ды қал­дық­тар­дан арыламыз. 

– Сәресіне қандай тамақ ішсек күні бойы тоқ жүреміз?

– Кей адамдар тойып тұрмын деп сәресіне тұрмайды. Бұл – үл­кен қателік. Себебі, біріншіден, сәре­сін­де береке бар, тамақ ішкісі кел­­месе де ең құрығанда бір стақан су ішіп, құрма жеген абзал. Ал кей адамдар күні бойы қарнымыз аша­ды деп тыңқиып тойып алады, ол да дұрыс емес. Өйткені сіз неше түрлі тағамдарды, тоқаш, бауырсақ жеп алған соң жатып ұйықтасаңыз, күні бойы басыңыз ауырып, шар­шап жүресіз, күш-қуатыңыз бол­майды, одан қалса шөлдейсіз. Сон­­дықтан сәресінде дұрыс та­мақ­­тану маң­ызды. Мысалы, жұм­ырт­қаны өз қалауыңызша пісіруге немесе қуыруға болады, тек күнба­ғыс майы­на емес, зәйтүн майы, күй­дірілген сары май секілді пай­далы майларды қолданған жөн. Қасына, әрине клетчатка, көкөн­іс­тер қосуға болады, сонымен бірге ашытқысыз тұтас бидайдан әзір­лен­ген нанға сары май жағып жеуге болады. 

Бір айта кетерлігі, сәресінде көп су ішу өте маңызды, ашқар­ынға 1-2 стақан жылы су ішкен пайдалы, сәресін ішіп болғаннан кейін тағы 1 стақан су ішсеңіз, тіпті керемет. Егер суға лимон қос­саң­ыз, ас қорыту процесіне көмек­те­седі. Ал минералды су ішкісі кел­етіндер су­дың газын шығарып, жылы күй­ін­де тамақтан кейін ішк­ені абзал. Аш­қар­ынға және сал­қын күйінде ішуге болмайды. Шайлардан жал­быз, иван шай, цикорий ішуге болады.

– Әдетте көпшілік сәресіне май­­сөк дайындап жатады...

– Майсөкті жеуге болады, әри­не, бірақ күнде емес, басқа дәнді дақылдармен түрлендіріп отырған абзал. Бізде майсөкке көбіне дү­кен­­нің сүтін, қант қосып дайын­дайды, олар – жеңіл көмірсулар. Одан гөрі аздап кокос қантын, гхи майын қоссаңыз, жаңғақтармен, жеміс-жидектермен әрлесеңіз, дәм­ді әрі пайда­лырақ болмақ. Қа­сы­на қандайда да бір ақуыз, мыса­лы, бір-екі тілім қазыны көк шөп­пен қосып жесеңіз, күні бойы тоқ жүресіз.

– Смузи ішкен дұрыс па?

– Смузиді шпинат, банан, тағы бас­қа да жеміс-жидектер мен пай­далы майлар қосып дайындап, сә­ре­сінен бұрын ішкен жөн. Сон­да клетчатка­ның күндізгі норма­сын толтыруға болады. Май біздің өтіміздің жақсы бөлінуіне көмек­теседі, ағзамызға сергектік береді. Бұрын әжелеріміз­дің шайға май қосып ішіп отыра­тыны тегін емес. 

– Смузи тойымды ғой, одан кей­ін ас батпаса ше?

– Ондай жағдайда ішпей-ақ қойған дұрыс. Смузидің өзі тамақ болмайды, ол белоктың орнын тол­тыра алмайды. Әсіресе, әйел адамдарда онсыз да темір тапшы­лығы бар, тек смузи іше бер­сек, күш-қуатымыз азаяды.

– Ал ауызашарда қалай тамақ­тан­ғанымыз дұрыс?

– Ауызды жылы сумен, құрм­амен ашқан абзал. Құрманың кей түрін жеуге болмайды. Кейбір ел­дер­ден келетін фрукто­замен, глюко­замен өңделген түр­лері бар, егер сіз ашқарынға сондай құрма жейтін болсаңыз, қаныңыз бірден көтеріліп кетеді де, күні бойы ағ­заң­ыздың тазарып, детокс­тан өт­кені бекер болады. Қант бір­ден көтерілген кезде созылмалы ауру­ың­ыз болса, асқынады, шар­шап, басыңыз ауыра бастайды. Сон­дық­тан құрманы дұрыс таңдау маңыз­ды. Таза, ешқан­дай қоспасы жоқ түр­лерін таңдаған дұрыс. Алдымен құр­мамен су, сәл­ден кейін сорпа ішкен өте пайдалы. Малдың сүйегін салып, көбірек қайнатып, оған сәбіз, лавр жапыра­ғын қосып, піскен соң кинза сияқты көк шөп­тер турап ішсеңіз, өттің жақсы жүруі­не көмектесесіз, екін­ші­ден ақуыз аласыз. Оразада та­мақты аз ішкендіктен, бізде ақуыз тапшы­лығы болуы мүмкін. Егер ақуыз жетіспесе, тырнағымызға да, тері­мізге де, күш-қуатымыздың болу­ына да әсер етеді. Әсіресе, әйел адамдарда гемоглабин, фер­ри­тин­нің түсуіне әсер етеді. Бәрі бір-бірі­мен тығыз байланысты. Бір ғана сорпа ішіп, қаншама дәру­мен­нің орнын толтыруға болады. Сорпа – белок көзі ғана емес, ол таза, пайда­лы майларға да бай. 

Сөйтіп, сорпадан кейін ыстық тамақтың алдында салат жеп ала­мыз. Ет жеймін десеңіз, оны да түрлендіріп отыр­саңыз керемет, қырыққабатпен бұқ­тырып немесе тауық етін  маймен, табиғи қос­па­лармен маринадтап, балықтың түр-түрін алып лимон шырынын там­ызып, қасына түрлі түсті қыр­ық­қабат, қабақ, баялды, асқабақ сияқты көкөністер қосып пеште пісірсеңіз, уақытыңызды да үнем­дейсіз әрі пайдалы. 

Ыстық тамақты сорпадан кей­ін барып асықпай шайнап отырып іш­сеңіз, ағзаға сіңімді болмақ. Қандай тамақ жегеніміз ғана емес, оның сіңімді болуы да маңызды. Қазір көп адам стресте, үнемі асы­ғып жүреді, тамақты телефонға қарап отырып жейді. Тым болмаса осы ораза айында асықпай, аптық­пай, ашуланбай, жақсы көңіл күй­мен ішсеңіз, ол бойыңызға дұрыс сіңеді. Ал егер асығыс-үсігіс іш­сең­­із, ол дұрыс сіңбей тұрып қала­ды, нәтижесінде өттің қоюлан­уына, тастың түзілуіне әкеледі. Сондай-ақ жеңіл көмірсудан тұра­т­ын тағам­дар да өттің қоюлануына әсер етеді. Сондықтан оразада ағзамды ем­деймін деп керісінше ауруыңызды асқындырып алуың­ыз ғажап емес. Пайғамбарымыз с.а.у. асқазанның үштен бірін суға, екінші бөлігін тамаққа, қалған бөлігін бос қал­дыру керек екенін бекер айтпаған. Рамазан айында ғана емес, күн­де­лікті өмірде осы қағиданы ұстана­тын болсақ, асқа­занымызға жеңіл болар еді. 

– Ауызашарға барғанда көбіне ет, палау сияқты тағамдар ұсыныла­ды, асқазанға ауырлық болмас үшін нені ескеру керек?

– Иә, ауызашарға жиі барып, манты, палау, ет, торт жесек, ден­сау­лығымызға кері әсерін тигізуі мүмкін. Тамақты көп жегенде қант көтерілмеуі үшін кемі 1 сағат жаяу жүруге кеңес беремін. Сондай-ақ ауыр тамақтан кейін сәресіне 1 таб­летка, ауызашарға 1 таблетка фер­мент қабылдасақ, ол тамақтың қорытылуына көмектеседі. 

Егер ет болса етін алып, қасына салаттар қосып, қияр, қызанақтан салат, рукола, салат жапырағы сияқ­ты көк шөптерді салып алып жесеңіз, дұрыс тамақ дегеніміз – осы. Көпшілік дұрыс тамақтану де­ген қандай бір диета, қиын деп ойлайды. Оны қиындатпауымыз керек, кез келген үйге қонаққа бар­ғанда дастарқанға көкөніс, шөптер қойыла­ды. Ал егер палау ұсынылса, тәр­елкеңізді үшке бөл­іп, жартысына күріш, екінші жар­тысына салат, ал үш­інші жар­ты­сына қазы-қарта, тау­ық сияқты тіскесебасарды салып алып жесең­із болады. Осы жерде маңыздысы, жейтін тама­ғың­ызды бөлек-бөлек емес, бірден салып алсаңыз, бәрі көз алдыңызда тұрады. Әйтпесе, не жеп, не қойғаныңызды білмей қаласыз. 

– Оразаның детоксикациялық әсері бар екенін білеміз, яғни ағза та­биғи жолмен тазаланады, ол ойда­ғыдай жүруі үшін қосымша препар­аттар қолдануымыз керек пе? Бау­ырға, жалпы ағзамызға қалай кө­мек­­тесеміз? 

– Біз оразада дастарқан­ды тол­тырып, тойып тамақ ішуге үй­ренгенбіз. Жеңіл көмірсулардан тұратын ұннан жасалған тағам­дарды көп жейміз. Оған қоса, газ­далған сусын ішеміз. Ондай тамақ­тан кейін клеткалық детокс емес, керісінше асқа­зан­ға салмақ салып, тіпті кейбірінің ауруы асқынып жатады. Өті қабын­ып, ауырып, ауызын ашып жі­бере­тіндер де кездеседі. Сондықтан біз ағзамыз­ға оразаның пайдасы кө­бірек бол­сын десек, ауызашарда дұ­рыс тамақтануымыз керек. 

– Оразада ұйқы режимі бұзыла­тыны анық, оны қалай реттейміз?

– Ораза кезіндегі ең жақсы ұй­қы – ауызашарды тойып іш­іп, бірден жата кетпей, таза ауа жұт­ып, сәл жүріп барып ұйқыға кет­сек, жақсы тыны­ғып тұрамыз. Мел­а­тонин гормоны 22.00-ден түнгі 2.00-ге бөлінетіні бәріне белгілі. Осы кезде ұйықтаған адам  оңай арықтай алады әрі оның им­мунитеті көтеріледі, жасару про­цесі жүреді, есте сақтау қабілеті ар­тады. Сондай-ақ сәресінен кейін жата кетпей, сәл ары-бері жүрсек, таза ауаға шығып келсек, күні бойы сергек жүреміз.

– Аузы берік адамның спортпен шұғылданып, жаттығу жасауына бола ма?

– Өкінішке қарай, көп адам ауыз бекіткен соң «басым ауырды» деп жатып қалады. Бұл ағзаға зиян. Бас қозғалыс болмағаннан ауыра­ды. Керісінше, біз қозғалған сайын күш-қуатымыз арта түседі. Бұрын­нан спортпен шұғылдана­тындар әрі қарай жалғастырғаны жөн. Бір­ақ бұрын айналыспай, ораза кезінде қолға алған дұрыс емес. Ең жақсысы – жаяу жүру. Жүрудің де өз ережелерін сақтап, асықпай жүр­­ген дұрыс. Таңертең жүрген өте пайдалы және ауыз­ашар­дан кейін көп емес, аздап жүруге болады, себебі ұйықтарда керісінше күш-қуатымыз азаяды. Ораза кезінде неғұрлым белсенді болсақ, соғұрл­ым өзімізді жеңіл сезінеміз. 

– Әңгімеңізге рақмет!

Сұхбаттасқан 

Жанна ТІРКЕШБАЙҚЫЗЫ