Жүргізілген зерттеулер көрсеткендей, күніне 25 грамм сояны үнемі тұтыну жүрек ауруы қаупін азайтады.
Жүрекке пайдалы өнімдер
Фото: istockphoto.com
3,423
оқылды

Адам ағзасына, оның ішінде жүрекке пайдалы қоректік заттар мен дәмдеуіштер бар. Бұл туралы Тrt жазды, - деп хабарлайды Aikyn.kz.

Енді олардың әрқайсысына тоқталайық.

1.   Балық

Құрамында жоғары мөлшерде Омега 3 май қышқылдары бар лосось, скумбрия және тунец сияқты балықтар жүрек денсаулығына өте пайдалы. Балық қанның ұюын азайту арқылы ырғақ бұзылыстарының алдын алады.

2.   Қызыл жидектер

Құлпынай, таңқурай және қаражидек сияқты жүрекке пайдалы жемістер әсіресе қан қысымын теңестіреді және қан тамырларының проблемаларын жояды.

3.   Авокадо

Авокадо әрі қоректік, әріжүректің қалыпты жұмысы үшін өте тиімді. Сондай-ақ холестерин мөлшерін теңестіре аласыз.

4.   Атбас бұршақтар

Құрамындағы ақуыздар мен көмірсулардың арқасында бұл қоректік тағам. Ішектің жұмысын реттейді және қанықтыру сезімін тудыратындықтан, диета ұстанушылар үшін пайдалы.

5.   Кәдімгі қасқыржем (дәрілік спаржа)

1 кесе қайнатылған кәдімгі қасқыржем ағзаның В дәруменіне күнделікті қажеттілігінің 66 пайызын қамтамасыз етеді.

6.   Зығыр тұқымы

Зығыр тұқымы жүрек-қан тамырлары ауруларынан қорғайды. Сонымен қатар күніне бір рет йогурт немесе сүтпен бірге тұтынатын зығыр тұқымы үнемі аштық сезімін жояды.

7.   Алма

Оның құрамында еритін және ерімейтін талшықтардың 2 түрі бар. Еритін «пектин» талшықтары арқасында холестеринді төмендетуге көмектеседі.

8.   Арпа

Бұл жаман холестеринді төмендетуге көмектеседі.

9.   Шпинат

Құрамындағы антиоксиданттардың арқасында созылмалы ауруларды бәсеңдетуге көмектеседі.

10. Банан

Құрамындағы калий себепті минерал қойма болып табылады. Жоғары қан қысымы және жаман холестеринді төмендетеді.

11. Қызылша

Калий мен фолий қышқылының бай көзі. Өте төмен калориясы бар. Құрамында табиғи қант мөлшері ең жоғары көкөніс болып табылады.

12. Зәйтүн майы

Жүрек-қан тамырлары ауруларынан қорғайды және жағымсыз холестеринді төмендетеді. Күніне 2-3 ас қасықтан аспаңыз.

13. Сарымсақ

Құрамындағы қоректік заттардың арқасында қан тамырларындағы ұюдың алдын алу арқылы жүректің ишемиялық ауруы қаупін азайтады. Күн сайын 1 түйір сарымсақ жеуге болады.

14. Балық майы

Қан кету уақытын ұзартады және тамырішілік бітелуді азайтуда тиімді. Құрамындағы омега-3 май қышқылдары жоғары антиоксиданттық қасиеттерге ие.

15. Жанғақпен шикі бадам

Жағымды холестеринді төмендетеді, жағымсыз холестеринді арттырады. Қандағы ұюды азайтады және триглицеридтердің деңгейін төмендетеді. Күн сайын 2-3 жаңғақ, 8-10 шикі бадам немесе орман жаңғағын тұтыныңыз.

16. Көк шай

Шай құрамындағы белсенді ингредиенттер антиоксиданттық қасиеттеріне байланысты жүрек ауруларының алдын алуда тиімді. Қою шай мен кофені тұтынудың орнына көк шай, шалфей, түймедақ, аскөк сияқты шөп шайларын тұтынуды арттыру керек.

17. Қызылша-қарбыз

Зерттеулер оның жүрек ауруының қаупін төмендететінін көрсетеді. Өйткені оның құрамында антиоксиданттық қасиеттері бар белсенді ингредиенттердің мөлшері көп.

18. Соя

Жүргізілген зерттеулер көрсеткендей, күніне 25 грамм сояны үнемі тұтыну жүрек ауруы қаупін азайтады.

19. Розмари

Бұл дәмдеуіш ағзадағы қабыну реакцияларының әсерін азайту арқылы жүрек-қан тамырлары денсаулығына ықпал етеді. Сонымен қатар табиғи антиоксиданттық әсері жалпы денсаулыққа да пайда әкеледі.

20. Шафран

Антиоксиданттық қасиеттері бар шафран қан тамырларының құрылымын қорғайды және ағзадағы қабыну реакциясын азайтады. Сондай-ақ холестеринді төмендететін әсері бар.

21. Тимьян

Тимьян антиоксиданттық және қабынуға қарсы әсерімен қан тамырларының денсаулығын қорғауға ықпал етеді. Бұл дәмдеуіш холестеринді төмендететін әсерге де ие.

22. Егістік күнзе

Егістік күнзе иммундық жүйені күшейтіп, ас қорытуға жақсы әсер етіп қана қоймайды, сонымен қатар қандағы холестерин деңгейін төмендетеді және гипертонияны бақылауға ықпал етеді.

23. Зире

Зире организмдегі қабыну реакциясын азайтады. Сонымен қатар қандағы қантты төмендетуге, қан қысымын реттеуге ықпал етеді және қанды сұйылту арқылы қан тамырларының денсаулығына оң әсер етеді.

24. Зімбір

Дененің төзімін арттыратын зімбір антиоксиданттық және қабынуға қарсы әсерге ие. Бұл дәмдеуіш тамыр қабырғаларына оң әсер ету арқылы қан қысымын бақылауды жеңілдетеді.

25. Сумак

Сумак қандағы қант деңгейін төмендетуге көмектеседі. Осылайша, тамырлар қанттың зиянды әсерінен қорғалады.

26. Жалбыз

Жалбыз антиоксиданттық әсерімен тамырларды қорғайды. Бұл жүрек ырғағын және қан қысымын реттеуге көмектеседі. Бұған қоса стрессті жеңілдетіп, денені босаңсытатын әсері бар.

27. Қара бұрыш

Қара бұрыштың антиоксиданттық және қабынуға қарсы әсері бар. Қара бұрыш май жасушаларының жойылуын арттыру арқылы салмақ жоғалтуды жеңілдетеді.

28. Даршын

Даршынның холестеринді және қандағы қантты төмендететін қасиеті бар. Күніне 1 шай қасықтан тұтыну жүрек-қан тамырларының денсаулығына тиімді.

29. Сарымсақ ұнтағы

Маңызды антиоксидант болып табылатын кептірілген сарымсақ – дастарханымыздың таптырмас дәмдеуіштерінің бірі. Сарымсақ ұнтағы тағамға дәм қосып қана қоймайды, сонымен қатар қан қысымын бақылауға көмектеседі.

30. Куркума

Дененің қорғаныс механизмін күшейтетін бұл дәмдеуіш тамыр қабырғаларын қорғау арқылы жоғары қан қысымын бақылауға да көмектеседі.