Бірлік бар жерде берекелі тірлік бар. Бұл тәмсіл Түркістан жоғары көпсалалы аграрлық колледжінің жаңашыл басшылары мен ұйымшыл ұжымына қарата айтылғандай әсер қалдырады. Әділін айту керек, соңғы бес-алты жылдан бері бұл ұжым игі ісімен, баянды бастамасымен жиі көзге түсіп жүр.
Оқу ордасының озық бастамасы
102
оқылды

Таяуда аталған оқу орны тағылымы мол тағы бір іс-шараның өтуіне ұйытқы болды. Дәлірек айтсақ, қараша айының 23-24 күндері «CHOCOLATINE KAZAKHSTAN-2025» халықаралық байқауы ұйымдастырылып, оған еліміздегі техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарының «Наубайхана ісі» мамандығының студенттері мен өндірістік оқыту шеберлері, сондай-ақ көршілес Қырғызстан, Өзбекстан мемлекеттерінен де үміткерлер келіп қатысты.

Өндірістік базаны жоғары бағалады

Екі күндік іс-шарада алыс-жақыннан келген қонақ­тар байқау барысымен шек­тел­мей, колледждің оқу ғимараты мен өндірістік базасын аралап, оқу орнымен тереңірек танысуға мүм­кіндік алды. Алдымен кол­ледждің төрт қабатты бас ғи­ма­ра­ты­мен танысқан қонақтар ондағы жаңашылдық пен үйлесімділікті жоғары бағалады.

Иә, есіктен кіргеннен-ақ мұн­да мұнтаздай тазалық бай­қа­ла­ды. Ғимараттың төрт қабаты тү­гелімен күрделі жөндеуден өтіп, әрбір қабаты тақырыпқа сай стендтермен жасақталып, безен­діру жұмыстары жүргізілген. Екін­ші қабаттағы мұражай алыс­тан көз тартады. Онда оқу кор­пус­тарының макеті жасалып, іші­не жарықшамдар орнатылған. 

«Көбіне мұражай қуыстағы бір бөлмеде орналасады. Оны ар­­­­найылап іздеп бармаса, көп адам көре бермейді. Біз мұра­жай­ды әдейі кіреберістен аштық. Се­бебі ары-бері өткен көпші­лік­тің көзіне бірден түссе дейміз, сон­да жастардың бойында өз оқу ор­нына деген құрмет сезімі оя­на­ды. Сонымен бірге ол жастарды әде­мілікке, тазалыққа тәр­бие­лей­ді. Көп ізденіспен жасалған мұ­ражай колледж ұстаздары мен оның еңбекқор, елгезек студент­терінің терең ізденісінен хабар бере­ді», – дейді колледж дирек­торы Наржан Әліпбаев. 

Оқу ғимаратының үшінші қа­батын безендіру студенттердің өз­деріне қалғандықтан, ұшқыр қиял­дан туған әсем көріністер мұн­да да көздің жауын алады. 

«Қазіргі ақпараттық, цифрлы дәуірде жастар бір-бірімен ара­ласып, тығыз байланыс орната да білуі керек. Колледж ұстаздары­ның жобасы аясында оқулықтар мен көркем әдебиеттердің QR ко­ды жасалынды. Сол QR код ар­қылы студенттер кітаптарды оқи береді. Мұнда интернет же­лісі де жақсы жұмыс істейді», – дей­ді оқу орнының басшысы. 

Колледждің өндірістік ба­за­сына барған қонақтарды дирек­тор­дың оқу-өндірістік жұмыстар бойынша орынбасары Асылбек Асқар күтіп алып, өз тәжіри­бе­лері­мен бөлісті. 

«Сенімгерлік басқаруға алған се­ріктестік сенімімізді ақтады. Атал­ған компанияның атқарушы директоры Қайрат Айтбаевтың бас­тамасымен базаны толық жа­сақтап алдық. Мұнда студент­тер­дің ауыл шаруашылығы саласын мең­геріп шығуына толық мүм­кін­дік бар. Алма, жүзім, анар өсіру­дің қыр-сырын үйреніп, ба­лық өсіруді де жан-жақты мең­геріп шығады», – деді А.Асқар.

Колледжді сенімгерлік бас­қару­ға алған DALA-FRUІT.KZ ЖШС өңірдегі жұмыс беру­ші­лер­дің жағдайын және елде жиі бо­лып жатқан төтенше жағдайлар мен өрт апаттарын ескере оты­рып, өңірде жоқ «Өрт қауіпсіздігі» және «Төтенше жағдайда қорғау» мамандықтарын ашқан екен. Бо­лашақ өрт сөндірушілер арнайы тех­никаны басқарып үйренуі үшін өрт сөндіру көлігі де сатып алы­ныпты. Міне, осылайша кол­ледж­ді сенімгерлік басқаруға ал­ған компания өздерін қажетті ма­мандықтармен қамтамасыз етіп қана қоймай, жастарды за­ман талабына сай табыс табуға да үйретеді. Ізденімпаздық пен іс­кер­лік үйлесім тапқан ұжымның бұл бастамасы тәжірибе алмасуға кел­ген басқа әріптестер тарапы­нан да жоғары бағаланды. 

Ынталандыруға бастайтын ілкімді іс

Мемлекет басшысы Қасым-Жомарт Тоқаев­тың Жарлығымен биылғы жыл «Жұмысшы мамандықтары жылы» деп белгіленді. Бұл не­гі­зінен осы саланың мамандарын даярлайтын арнаулы оқу орын­да­рының жұмысын жандан­ды­рып, ілкімді істерді қолға алуға түрткі бол­ды десек, қателеспейміз. Бы­лайғы уақытта да тың баста­ма­сы­мен, жаңашылдыққа бастайтын жұмы­сымен көзге түсіп жүрген Түркістан жоғары көпсалалы аг­рар­­лық колледжінің ізденімпаз ұжы­мы бұл мүмкіндікті тиімді пай­даланып, халықаралық бай­қау­ды өткізуді қолға алды. Бұл атал­ған оқу орны мен Фран­ция­ның COUPE DU MONDE DE LA CHOCOLATINE халықаралық қауым­дастығы арасында түзілген екі­жақты ынтымақтастық келі­сі­мі аясында жүзеге асырылғанын да айрықша айта кетейік. Тағы бір ерекше тоқтала кеткіміз келетіні, бұл байқаудан үздік шыққан үміт­кер келесі жылы наурыз айында Франция мемлекетінің Тулуза қа­ласында өтетін Шоколатин жә­не Pain au Chocolat аталатын әлем чемпионатына қатысуға жол­дама алады.

Колледжді сенімгерлік бас­қару­ға алған серіктестіктің атқа­ру­шы директоры Қайрат Айтбаев өз сөзінде бұл байқау өңірімізде кон­­дитерлік саланы дамытуға, ма­мандардың біліктілігін арт­тыруға, тәжірибе алмасуға және Қазақстан мен Орталық Азияның бай гастрономиялық мұрасын әлем­ге кеңінен таныстыруға мүм­­кіндік беретінін айтса, «Оң­түс­тік Қазақстан» қоғамдық-сая­си газетінің бас редакторы Абай Балажан байқау барынша әділ өтіп, жүзден жүйрік шыққан та­лап­кер ғана алда өтетін әлем чем­­­­пионатына барып, онда да топ жарып, жұлдызы жарқырай кө­рінуіне тілектестік білдірді. 

Байқауға өз елімізден бө­лек, Қырғызстан, Өзбек­стан мемлекеттерінен «Юниор» – жас­тар және «Профессионал» – кәсі­би мамандар санаттары бойынша 22 үміткер қатысты. Франция рези­денциясының бас әкімшісі, Орталық Азия бойынша Шокола­тин чемпионатының ұйымдас­тыру­шысы Карлос Марсала, Le Dessert наубайханасының бренд-шефі, ұйымдастырушы ассистент Әйгерім Бекова, Францияның Қа­зақстандағы елшілігінің ынты­мақ­тастық және мәдениет жөнін­де­гі кеңесшісі Себастьен де Кур­туа, Еу­разиялық кубоктың пре­­­­зиденті Ержан Пазилов, Еуразиялық ку­бок­тың вице-президенті Гүлмира Күл­пеисова, The Ritz-Carlton қо­нақүйінің шеф кондитері Нари­ман Әбдіғаппаров, Le Dessert нау­байханасының бренд ше­фі Алек­сандр Пако, Tian Shan Grand Hotel қонақүйінің бренд шефі Ай­дын Серікұлы, «Эскофье ізба­сар­­лары» Қазақстан делега­ция­сы­ның қазынашысы Томас Мюл­лер, Халықаралық аспаздық білім беру саласының сарапшысы, «Эс­кофье ізбасарлары» институ­ты­ның (IDE) директоры Бертран Геррье, «Гурман және табысты мей­рамхана» мейрамханасының бас­қарушысы Александр Удебин сын­ды әділқазылар алқасының ше­шімімен екі күндік байқау қо­ры­тындысы бойынша бас жүлде – әлем чемпионатына берілген жолдаманы Түркістан жоғары көпсалалы аграрлық колледжінің студенті Пернен Мұхаммедәлі жеңіп алды. Ал Шымкент қала­сын­дағы тамақтандыру индуст­рия­сы және сервис колледжінің сту­денті Гүлден Нұралықызы, Кәсі­би наубайхана колледжінің (Бішкек қаласы) студенті Ажар Ке­нешова, Янгиюль агро­тех­но­ло­гиялық техникумының (Таш­кент қаласы) студенті Асилбек Рахманов І орын – алтын жүлде ие­гері деп танылса, Кәсіби нау­бай­хана колледжінің (Бішкек қа­ласы) студенті Дилноз Иная­това, Түркі­стан жоғары көп­са­лалы аграрлық колледжінің сту­ден­ті Бексұлтан Қарабай ІІ орын – күміс жүлдеге қол жеткізді. ІІІ орын – қола жүл­деге Қоғамдық тамақтану және сервис колледжінің (Астана қала­сы) студенті Жүніс Бегәлі, Кәсіби наубайхана колледжінің (Бішкек қала­сы) білім алушысы Фарида Болотканова лайық деп танылды. Бұл жастар, яғни «Юниор» сана­ты арасындағы байқаудың жеңім­паз­дары болса, «Профессионал» – кәсіби мамандар санаты бойынша бас жүлде – әлемдік чемпионатқа жолдама қоғамдық тамақтану жә­не сервис колледжінің (Астана қаласы) арнайы пән оқытушысы Еркебұлан Махмұтқа берілді. Бұл санаттағы алтын жүлде иегерлері ре­тінде тамақтандыру индуст­рия­сы және сервис колледжінің оқы­ту­шысы (Шымкент қаласы) ар­найы пән оқытушысы Хабибулла Усманов, кәсіби наубайхана ли­цейінің (Бішкек қаласы) арнайы пән оқытушысы Жәмила Жұма­таева, Янгиюль агротех­ноло­гия­лық техникумының оқытушысы (Ташкент қаласы) Адолат Те­мирова танылды. Ал Nanmai bakery наубайханасының (Астана қаласы) наубайшысы Аида Төсек­баева қола жүлдеге қол жеткізді. 

Ауқымды іс-шараға облыстық білім беру басқармасының өкіл­дері, облыстағы техникалық және кәсіптік білім беру ұйымдарының басшылары, арнайы пән оқыту­шы­ларымен бірге Франция Рес­пуб­ликасының Қазақстандағы елшісі Сильван Гиоге, елшіліктің ынтымақтастық және мәдениет жөніндегі кеңесшілері Себастьен Де Куртуа, Мадам Од Кристоф, атал­ған елшіліктің ауыл шаруа­шылығы жөніндегі сарапшысы Венсан Бержеза, Франция Рес­пуб­ликасының Алматы қала­сын­дағы бас консулы Максим Жерен­же және аталған елдің Шым­кент қаласындағы құрметті кон­сулы Игорь Копайылов қа­тысқанын да айта кетейік. 

Ардақ СҰЛТАН