Құнарлы астан құр қалма
Құнарлы астан құр қалма
225
оқылды

Наурыз көжеҰлыстың ұлы күні жасалатын қасиетті ас. Бұл мерекені наурыз көжесіз елестету мүмкін емес. Оны «міндетті түрде осылай жасау керек» дейтін талап жоқ. Бастысы – құрамына жеті түрлі дәм қосылуы шарт. Әркім өз қолындағы азығына, сосын талғамына қарай жасай алады.

Наурыз көженің ең басты тағамы – сүр­ленген ет, қазы мен шұжық қосса, дәмі одан бетер тіл үйіреді. Ет піскен кезде түсіріп алып, сорпасына жаншылған бидай не бидай жармасын, ақталған тары, күріш, қарақұмық, жүгері, ас бұршағы, тағы басқа да қолда бар дәнді дақылдар пісу уақытына қарай кезегімен салынады. Дайын болған көжеге езілген құрт, ол болмаған жағдайда айран, қатық қосылады. «Құнарлы ас – наурыз көжені әбден тойғанша ішу керек. Сонда жыл бойы тоқ жүресің» деген пікір қалыптасқан. Оңтүстік өңірде Наурыз мерекесін тойлау Кеңес Одағы кезінде де үзілген жоқ. Бала күнімізде үлкендер бір күнді белгілеп, ауыл болып осы мерекені атап өтетін. Алдымен ауыл-аймақты тазалап, ағаш отырғызып, сосын белгіленген күні бәрі Наурыз мерекесін тойлауға жиналатын. Әйелдер жағы әрқайсысы өз үйінен наурыз көжесін, бауырсағын пісіріп келіп, қонақтарға дәм татыратын. Сол кездері «татулығымыз арта берсін, араласып-құра­ласып тұрайық» деп көжелерді бір-біріне ара­ластырып жататын. Кейінгі жылдары Алматыда да аула-аула болып Наурыз мерекесін атап өту дәстүрге ай­налып келеді. Қала жағдайында олар ортақ қазан көтеріп, бір-бірін тәтті дәммен сыйлайды. Пандемия салдарынан бұл жағдай әзірге тоқтап тұр. Сөзіміздің басында наурыз көженің түрлі жолмен әзірленетінін айттық. Оның дайын­далуы еліміздің әр өңірінде әрқалай. Мысалы, Солтүстік Қазақстанда наурыз көжеге қақталған ет, су, күріш, тұз, ұн, қарта, май қосса, Орталық Қазақстанда тұратындар шұжық, қазы, су, арпа жармасы, май, айран, мейіз, тұз қосады екен. Ал Шығыс Қазақстан өңірінің тұрғындары ет, су, арпа жармасы, күріш, тары, құрт, тұз қосады. Батысқазақстандықтар көженің құрамымен ерекшеленеді – олар көжеге қақталған ет, су, тұз, сәбіз, арпа жармасы, мейіз, сүт немесе ай­ран қосады екен. Бір жақсысы, қазір ұлттық тағамдар дайын­дайтын тамақтану орындары көбейіп келеді. Әсіресе, Наурыз мерекесі қарсаңында наурыз көжені ас мәзірінің қатарынан көретін болдық. Бұл үнемі қарбаласып, жұмысбасты болып жүретіндер үшін өте тиімді. Баптап тамақ пісіре алмайтындар да осындай дайын көжені қала­ғанынша іше алады. Әне бір жылдары мамандарымыз наурыз көжені жартылай дайын өнім, тіпті таблетка ретінде дайындап, саудаға шығару жайлы ұсыныстарымен бөліскен. Ғалымдарымыздың бұл ұсынысы әзірге іске аса қойған жоқ. Егер іске асатындай болса, тұтынушы үшін өте қо­лайлы болар еді. Сол кезде сарапшы-ғалым Мейрам Қабдірахманұлы «Бүгінде көп адамның қымыз сатып алуға, наурыз көже жасауға, шұбат тұтынуға мүмкіндігі бола бермейді. Де­мек, осы өнімдерден арнайы таблеткалар жа­сап, оны дәрумендер іспетті етіп шығарсақ, жақ­сы болар еді. Жапондар қазақтың наурыз көжесінің ағзаға пайдасына таңғалып, оны зерт­теу үстінде. Сондықтан өнім өндірумен айналысатын кәсіпорындар болашақта өнім құн­дылығын сақтау үшін наурыз көжеге қо­сылатын қоспалардан арнайы таблеткалар жасаса жөн болар еді» деп өз ойын білдірген болатын. Технология дамыған қазіргідей кезде наурыз көженің басты құндылықтарын сақтай отырып тұтынушыға ұсынуға толық мүмкіндік бар.

ГүлнарГүлнар ЖҰМАБАЙҚЫЗЫ