Алматы қаласының санитарлық дәрігерлері көшеде сатылып жатқан қауын-қарбыздың құрамында нитрат көрсеткіші жоғары екенін анықтады.
Алматыда сатылып жатқан қауын-қарбызда нитрат жоғары
1,515
оқылды

«Зертхана мамандары экспресс әдіспен тамақ өнімдеріне зерттеу жүргізеді және нәтижесі тұтынушыларға бірден береді. Акция барысында 570 өсімдік шаруашылығы өнімінің сынамасы іріктеліп алынды, оның ішінде 6 сынамада (қарбыз, қауын) нитраттың асып кеткені анықталды. Алайда Алматы қаласы бойынша қарбыз бен қауыннан улану фактілері тіркелген жоқ»,  – деді Алматы қалалық Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары Гауһар Қаткенова.

Сонымен қатар ол бақша дақылдарын сату кезінде бұзушылықтар анықталып, олардың сапасына күмән туындаған жағдайда, Алматы қаласының аудандық Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасына жүгінуге болатынын айтты.

«Қазіргі уақытта бақша дақылдарын жыл бойы сату ешкімді таңғалдырмайды. Алайда мамыр-маусым айларында қарбыз мен қауынның сөрелерде пайда болуы сіздің көңіліңізді елең еткізуі керек. Осы уақытта сатып алуға асықпаңыз. Жылыжай жидектерін өсіру кезінде минералды тыңайтқыштар көбірек қолданылады. Бұл жидектерде нитраттардың шамадан тыс жиналуына және нитраттармен улануға әкелуі мүмкін. Қауындардағы нитраттардың рұқсат етілген деңгейі – 60 мг/кг. Қауіптілік – пісу процесін жеделдету үшін ерте жемістер азот тыңайтқыштарының көп мөлшерін қолдана отырып,  пленка астында өсіріледі. Мұндай жағдайда қарбыз бен қауын тез өседі және бірнеше айдан кейін әсерлі мөлшерге жетеді. Бірақ қысқа уақыт ішінде тәтті жидектердің тыңайтқыштарда жинақталған нитраттардан арылуына уақыт жоқ және олардағы нитраттардың концентрациясы қауіпсіз нормадан бірнеше есе асып кетуі мүмкін»,  деп түсіндірді маман.

Қарбыздағы нитраттардың жоғарылауының белгісі – қарқынды қызыл түс, сарғыш немесе қоңыр талшықтар және қыртыстағы целлюлоза, тегіс «жылтыратылған» кесу. Үйде өнімнің сапасын тексерудің ең қолжетімді әдісі – қарбыздың балдырын бір стақан суық суға ұсақтау. Егер су қызғылт немесе қызыл түске боялса, онда қарбыз химияның көмегімен өсіріледі, ал балдырында «бөгде» заттар бар болса, мұндай қарбызды жеуге болмайды.